Stucwerk

Gaat de kwaliteit van stucwerk achteruit?

Nog in prima staat

Recent is in Groningen een decoratief stucwerk gevonden dat in de 17e eeuw is aangebracht. Het is het oudste stucplafond van de stad. Het was nog in prima staat. En dat terwijl veel mensen tegenwoordig kampen met scheurend en afbrokkelend stucwerk. En dan hebben we het over stucwerk dat ‘pas’ vorige eeuw is aangebracht! Wat is hier aan de hand? Gaat de kwaliteit van stucwerk achteruit? Waarom is dat oude staaltje werk nog perfect intact terwijl het nieuwere stucwerk tegenwoordig om de zoveel jaar vervangen moet worden? En het allerbelangrijkste: waar vind ik wél kwalitatief stucwerk waar ik jarenlang van kan genieten?

17e eeuws stucwerk ontdekt in Groningen

Zoals gezegd, recent is het alleroudste stucplafond van Groningen ontdekt. En wel in de Poelestraat. Dit stucwerk is per toeval ontdekt tijdens restauratiewerkzaamheden aan het plafond dat over het oude sierplafond was aangebracht. Het blijkt van grote wetenschappelijke waarde. Zo’n zelfde soort stucplafond was ook aangebracht in het Prinsenhof. Helaas is daar niets van bewaard gebleven. Dat maakt het des te bijzonder dat er nu zo’n zelfde soort stucwerk uit de 17e eeuw gevonden is. Nu kan het namelijk wél bestudeerd worden! Dit gebeurt bij de Stichting Monument & Materiaal. Enkele brokstukken van het stucwerk zijn daar naartoe overgebracht. Wat bestudeerd wordt zijn onder andere de gebruikte materialen. Zullen die veel afwijken van waar stucwerk tegenwoordig van gemaakt wordt? Ze hebben al ontdekt dat er vuurhout gebruikt is. Hout zorgt er namelijk voor dat stucwerk opgevuld wordt en dat het minder tot niet krimpt. De decoraties op het plafond verraden dat het stucwerk in Duitsland, tussen 1615 en 1635, gemaakt moet zijn.

Wat is de kwaliteit van huidig stucwerk?

Zoals wel vaker met producten wisselt de kwaliteit door de jaren heen. Vroeger was de kwaliteit zeer goed. (Decoratief) Stucwerk was toen ook alleen nog maar voor de elite beschikbaar. In de eeuwen daarna werd het gemeengoed en werden er goedkopere en makkelijkere varianten gemaakt. Veel ‘oudere’ huizen (midden/eind vorige eeuw) waar nu nog in gewoond wordt, zijn bewerkt met dit ondermaatse stucwerk. De oplossing? Laat het vervangen! Tegenwoordig is stucwerk weer stukken beter. Hierbij wat voordelen van hedendaags stucwerk:

  • Super kwaliteit
  • Zeer duurzaam
  • Mooie uitstraling
  • Goed betaalbaar
  • Strakke afwerking

Kies voor nieuwe kwaliteit

Dus, hoe mooi het stucwerk uit de 17e eeuw ook was, de gemiddelde kwaliteit ging daarna eventjes achteruit. Maar wees gerust, een betrouwbaar, bewezen en eerlijk stukadoorsbedrijf werkt tegenwoordig weer met topkwaliteit. Neem nu contact op met zo’n stukadoor als u behoefte heeft aan nieuw stucwerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *