Bouw nieuws

Veel werk, weinig mensen

De laatste jaren is er altijd voldoende werk in de bouw. Gelukkig, na een periode waarin het wat minder ging in deze sector. Er is nu weer geld voor nieuwbouw. Mensen willen graag hun eigen huis laten verbouwen. En ook de overheid plaatst weer voldoende mooie nieuwe panden en instellingen. Maar nou blijkt dat er een enorm tekort aan werkkrachten dreigt. Hoe kan dat? En wat is er tegen te doen? Lees er in dit blog meer over!

Een tekort aan leerlingen

Momenteel werken er redelijk wat jongeren bij bouwbedrijven. Jonge, enthousiaste krachten die net van de opleiding komen. Echter, omdat er steeds meer gebouwd en verbouwd wordt, is er steeds meer vraag naar deze krachten. En die zijn er niet genoeg! Nu de bouw aantrekt, valt het pas echt op dat het aantal opgeleide mensen in de bouw helaas wat achterblijft. Veel bedrijven zijn daardoor naarstig op zoek naar bijvoorbeeld een bekwame:

  • Schilder
  • Metselaar
  • Stucadoor
  • Tegelzetter
  • Timmerman

De vraag is nu: waarom zijn er zo weinig bekwame leerlingen/afgestudeerden in de bouw?

De oorzaken

Er blijken twee oorzaken te zijn voor het grote tekort aan nieuwe krachten. Ten eerste ontbreken de praktische middelen op scholen vaak. Opleidingen in de bouw aanbieden is een heuse investering. Als de benodigde middelen niet aanwezig zijn, dan biedt de school vakken voor in het lokaal aan, zoals Handel. Ten tweede is de reputatie van de bouw als opleiding de afgelopen jaren enigszins verslechterd. Het zou ‘te fysiek’ zijn en ‘te weinig opleveren’. Daardoor kiezen kinderen eerder voor een kantoorbaan.

Kies voor kwaliteit

Kortom, de bouwsector kan wel wat nieuwe aanwas gebruiken. Dan kan er nu, maar ook in de komende jaren, nog lekker veel gebouwd en verbouwd worden. Daar gaat u toch ook voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *