Subsidies en leningen bij energiebesparing

Interesse in isolatie? Controleer welke regeling u kunt benutten

Het verbeteren van de isolatie van uw woning heeft in principe alleen maar voordelen. Het belangrijkste voordeel is bij iedere isolatievorm hetzelfde: u verbruikt na het aanbrengen van de isolerende materialen veel minder energie. Hiermee draagt u bij aan een schoner milieu en uw maandelijkse energielasten zullen fors worden verlaagd. Voor het aanschaffen van deze isolatie is er dikwijls slechts één potentieel struikelblok: de kosten, die ermee gemoeid zijn, zijn meestal niet mals. Deze kosten kunt u weliswaar zien als investering, aangezien u deze later terugverdient via een veel lagere energierekening. Toch zijn deze investeringskosten niet voor iedereen zomaar op te hoesten. Echter hoeft u zich hierdoor niet te laten weerhouden. Er zijn namelijk allerlei financiële regelingen beschikbaar om de aanschaf van isolatie toegankelijker te maken. Welke dat zijn, leest u hieronder.

Subsidie

Vele Nederlandse gemeenten beschikken over speciale subsidieregelingen bij energiebesparing voor particuliere woningeigenaren. Om te weten welke dat voor uw specifieke situatie zijn, kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. Via de Energiesubsidiewijzer kunt u zelf alvast vooronderzoek doen. Helaas bestaan er voor particulieren geen landelijke subsidieregelingen.

Extra hypotheekruimte

De wetten om een hypotheek af te sluiten worden steeds strenger, maar dat geldt niet als u uw huis energiezuiniger wenst te maken. Dit kunt u uiteraard in gang zetten bij het aanschaffen van een huis, maar ook bij uw huidige woning en hypotheek is dit mogelijk. Doorgaans zijn er slechts twee voorwaarden waardoor zo’n aanvullende hypotheekovereenkomst niet mogelijk zal zijn: er kan financieel onvoldoende ruimte zijn voor een hypotheekuitbreiding óf uw hypotheekverstrekker biedt deze mogelijkheid überhaupt niet. Controleer dit dus voor de zekerheid eerst bij uw hypotheekverstrekker. Heeft u deze struikelblokken omzeild? Dan kunt u tot maximaal 106% van de waarde van uw woning lenen, zolang u die zes extra procent dan wel aantoonbaar aan energiebesparende acties (zoals isolatie) besteedt. Extra voordeel hierbij is de lange terugbetaaltijd van dertig jaar. Echter blijft maximaal 9.000 euro van de investering in isolatiematerialen buiten beschouwing.

Lening

Een door woningeigenaren veelgebruikte methode om energiebesparende isolatie mee te financieren, is het afsluiten van een zogeheten energiebespaarlening. Dit is een lening die speciaal is ontwikkeld om woningisolatie mee te bewerkstelligen. Wat deze lening verder bijzonder maakt zijn de gunstige voorwaarden. Zo gelden voor deze lening geen afsluitkosten, mag deze vervroegd worden afgelost (zonder bijkomende boete) en verandert de lage rente niet tijdens de gehele looptijd. Zo kunt u zorgen dat de besparing op uw energierekening hoger is dan de maandelijkse terugbetaling van uw lening.

Voor alle regelingen geldt…

Voor welke financieringsregeling u ook kiest bij het aanbrengen van isolatie bij uw woning, het is natuurlijk het belangrijkst dat dit op professionele wijze gebeurt. Maak daarvoor in ieder geval gebruik van een veelzijdig isolatiebedrijf dat zich heeft bewezen in het vak. En onthoud ook, dat voor welke optie u ook kiest, het milieu zeker baat zal hebben bij uw beslissing!