Welke rol heeft u bij payroll?

Payroll en juridisch werkgeverschap?

Welke rol heeft u bij payroll?

Wilt u gaan werken met payroll? Dan draagt u als ondernemer én werkgever uw personeel als het ware over aan het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf is daarmee ineens de juridische werkgever van uw personeel. Maar wat is eigenlijk juridisch werkgeverschap en wat is dan het feitelijke werkgeverschap? Wie heeft welke taken en rollen bij payrolling ? We hebben het voor u in dit blog uiteen gezet.

U bent altijd de ‘echte’ werkgever

In een doorsnee bedrijfssituatie is een bedrijf met medewerkers de feitelijk werkgever. Dit bedrijf doet eigenlijk alles zelf, inclusief de werving en selectie van personeel, het opstellen van arbeidsovereenkomsten van nieuwe werknemers, de aansturing van het personeel en natuurlijk ook het uitbetalen van de salarissen. Als u werkt met personeel komt heel veel extra’s bij kijken op het gebied van personeelsadministratie en salarisadministratie. Veel van de administratieve taken kunt u overlaten aan een personeelsmedewerker, een administratief medewerker en/of een boekhouder. Dat gaat over veel schijven en kost veel geld. Bovendien ligt de verantwoordelijkheid dan nog altijd bij de werkgever. Biedt een payrollbureau u hierbij de oplossing?

Een juridisch werkgever

Het antwoord op bovenstaande vraag is ‘ja’. De verantwoordelijkheid van uw personeelsadministratie kunt u verleggen naar een juridisch werkgever, ofwel een payrollbedrijf. In dat geval wordt het personeel van een werkgever overgedragen aan het payrollbureau. Dit juridisch werkgeverschap houdt in dat het payrollbureau voortaan de salarissen van uw medewerkers uitbetaalt (ook bij ziekte), de arbeidsovereenkomsten opstelt en de personeelsadministratie bijhoudt. Ook bieden veel payrollbureaus collectieve verzekeringen aan bedrijven waarmee u nog meer kosten kunt besparen. De werkgever van een organisatie ‘leent’ als het ware het personeel in via het payrollbedrijf. Hiervoor betaalt de werkgever het payrollbedrijf een bedrag. De dagelijkse regie over en afstemming met de werknemers gebeurt natuurlijk nog steeds bij de feitelijke werkgever.

Splitsen van juridisch en feitelijk werkgeverschap

Als u kiest voor het werken met een payrollbedrijf, dan splitst u het juridische en feitelijke werkgeverschap. Het maakt uw bedrijfsvoering veel eenvoudiger. Denk daarbij aan de verlichting in de administratieve taken en het eenvoudiger aannemen en ontslaan van tijdelijke en flexibele krachten.
Wilt u ook een bijdrage leveren aan onze blogsite, of wilt u reageren op dit blog? Dat kan, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *